Valikko

Tietoa leivästä

Amarantti (Amaranthaceae cruentus)


Ominaisuudet

Revonhäntäkasveihin kuuluva amarantti on gluteeniton, inkojen ikivanha hyötykasvi, jonka sekä siemenet että lehdet ovat syötäviä. Siemenet ovat hyvin pieniä ja kevyitä; läpimitta 1 mm ja 1000 jyvää paino 1 g. Niissä on runsaasti proteiinia, ja lisäksi lysiiniä kaksinkertaisesti vehnään verrattuna. Amarantissa on runsaasti myös kalsiumia, jopa enemmän kuin maidossa. Amarantti soveltuu varsinkin kehitysmaihin erinomaisen ravinnontuottokykynsä sekä hyvän kuumuuden ja kuivuuden kestävyytensä takia.

Ruohokasvin siemenet käytetään viljojen tapaan. Amarantti on helposti sulavaa ja puuron keittoaika on noin 30 minuuttia. Siemenet käyttäytyvät kuumennettaessa paukkumaissin eli popcornin tavoin. Amarantti sopii myös kohottamattoman leivän valmistukseen.

 

Koostumus

Amarantin peruskoostumus on esitetty taulukossa 21.

 

Taulukko 21. Amarantin siemenen kemiallinen koostumus (%).

Vesi 11,3
Proteiini 13,6
Rasva 7,0
Hiilihydraatit 65,3
Kuitu 6,7
Tuhka 2,9

Lähde: USDA: National Nutrient Database, 2015.

 

Kuva: http://fi.wikipedia.org/wiki/Amarantti