Herkullisia reseptejä leipähävikin vähentämiseksi
Alta löydät herkullisia ideoita kuivahtaneen leivän käyttöön. Älä heitä ruokaa hävikkiin, vaan valmista siitä hyvikkiruokaa!
Poron jäljet
Poron jäljet (resepti Prisca Leclerc)
8 kpl ruisleipää
200 g puolukoita
0,5 dl vettä
1 dl hillosokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 kananmuna
1 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
ripaus merisuolaa
0,5 tl kardemummaa
voita
vaniljajäätelöä
Valmista puolukkahilloke. Kaada puolukat kattilaan ja lisää vesi, sokeri ja vaniljasokeri. Keitä hiljaisella 10 minuuttia ja jätä jäähtymään huoneenlämpöön.
Sekoita maito, muna, suola, vaniljasokeri ja kardemumma tasaiseksi seokseksi.
Kasta leipäpalat maitoseokseen niin, että kostuvat kunnolla.
Sulata reilusti voita pannulla ja paista leivät molemmin puolin, kunnes ne saavat hieman väriä.
Tarjoa lämpimät leivät puolukkahillokkeen ja vaniljajäätelön kera.
Leipäpitsa
Leipäpitsa
Valitse pitsapohjaksi iso leipä tai pienempiä palaleipiä. Voitele leivät tuorejuustolla ja sivele päälle ketsuppia tai salsakastiketta. Kokoa valitsemasi täytteet pitsan päälle. Kypsennä 40 sekuntia mikroaaltouunissa, kunnes juusto on sulanut. Nauti lämpimänä!
Vinkki: täytteenä voi käyttää aterialta jäänyttä pääruokaa, kuten jauhelihakastiketta tai broileria.
Ruisleipä-nachos
Ruisleipä-nachos
Paahdettua ruisleipää tai varrasleipää kolmioiksi paloiteltuna
Salsakastike:
400 g jauhelihaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 sipuli silputtuna
1 punainen paprika kuutioituna
500 g tomaattimurskaa
1 jalapeno hienonnettuna
rouhittua mustapippuria
ripaus suolaa
ripaus cayennepippuria
1 tl timjamia
1 tl oreganoa
pinnalle juustoraastetta
Avokadotahna:
1 avokado
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
Ruskista jauheliha ja kuullota sipuli, valkosipulinkynnet sekä paprika. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Kaada uunivuokaan. Asettele vuoan reunoille paahdettuja leivän paloja. Ripottele pinnalle juustoraaste. Laita vuoka uuniin 250 asteeseen, kunnes juusto sulaa. Tee avokadosta tahna ja mausta. Tarjoa lisänä kurkkua, tomaattia ja jäävuorisalaattia.