Valikko

Tietoa leivästä

Suomalainen syö noin 40 kiloa leipää vuodessa

Leipätiedotuksen tilaston mukaan suomalaiset söivät ruokaleipää vuonna 2024 keskimäärin noin 40 kg / hlö. Päivittäin suomalainen söi leipää noin 110 g. Tämä vastaa vajaata neljää viipaletta tuoreleipää tai yhtätoista palaa kuivaleipää. Leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun.

Kotimainen leipä maistuu parhaiten

Leipätiedotuksen leipomotuotteiden myyntitilaston mukaan suomalainen söi vuonna 2024 kotimaista pehmeää leipää noin 32 kg. Ostoskoriin valitaan kotimaisista leivistä eniten vaaleaa leipää. Myös kodin ulkopuolella syödystä leivästä valtaosa on edelleen vaaleaa leipää.

Kaupasta ostetaan vaaleaa leipää

Viimeisten vuosikymmenten aikana suomalaiset ovat syöneet enemmän vaaleaa kuin tummaa ruokaleipää (kuva 1). Myynnissä on kuitenkin tapahtunut siirtymää leipomotuoteryhmien sisällä, sillä tumman ruokaleivän suosio on noussut. Vuonna 2014 tumman leivän myynti oli vähittäiskaupoissa ensimmäistä kertaa lähes samalla tasolla kuin vaalean leivän, ja vuoden 2015 aikana tumman ruokaleivän suosio kasvoi edelleen sekä vähittäiskaupoissa että ammattikeittiöissä. Vuonna 2015 tumman leivän myynti vähittäiskaupoissa oli ensimmäistä kertaa kotimaisen vaalean ruokaleivän myyntiä suurempaa. Viime vuosina vaalean leivän suosio on jälleen noussut tumman leivän edelle mm. kauraleipien vahvan kasvun myötä markkinoilla. Tumman leivän kulutus onkin ollut viime vuosina tasaista, kun taas vaaleaa leipää ostetaan kaupasta aiempaa enemmän. Vuonna 2024 vaalean ruokaleivän osuus kotimaisesta pehmeästä ruokaleivästä oli noin 18 kg ja tumman ruokaleivän osuus 14 kg.

Kotimaiset leipomotuotteet

Leipätiedotus tilastoi kotimaiset leipomotuotteet neljässä eri tuoteryhmässä: tumma ja vaalea ruokaleipä, kahvileipä ja ruokaisat tuotteet. Leipätiedotuksen ylläpitämän leipomotuotteiden toimitustilaston mukaan suomalaiset söivät vuonna 2024 kotimaisia leipomotuotteita keskimäärin 40 kg/hlö. Toimitukset tilastoidaan jakelukanavittain vähittäiskaupan ja HoReCa -sektorin  toimituksiin. Kotimaisten leipomotuotteiden pääasiallinen jakelukanava on vähittäiskauppa. Vuonna 2024 HoReCa -sektorin osuus kaikista toimituksista oli noin 10 %.

 

Kuva 1. Kotimaisen tuoreleivän toimitukset vuosina 1994-2024 vähittäiskauppaan ja suurkeittiöihin. Lähteet: ETL 1994-2010; Leipätiedotus ry

Tumman leivän suosiota selittää mm. täysjyväisen ja rukiisen leivän todetut terveysvaikutukset. Leipätiedotuksen ylläpitämän tilaston mukaan suomalainen söi viime vuonna noin 31 kg vähittäiskaupasta ostettua kotimaista pehmeää leipää, josta tummaa leipää oli reilu 13 kg. Kun huomioidaan myös kodin ulkopuolella, kuten työpaikkaruokailussa ja ravintoloissa, syödyn leivän määrä, söi suomalainen vuonna 2022 kotimaista pehmeää leipää n. 32 kg. Tästä tumman leivän kulutus oli 14 kg / hlö eli noin 44 %. Tilastossa ei ole huomioitu näkkileipää, hapankorppuja eikä muita kuivaleipätuotteita. Myöskään ulkomailta tuotua ruokaleipää tilastossa ei ole mukana.

Kauraleivän kulutuksen kasvun selitys löytyy markkinoiden kasvaneesta kauraleipien tarjonnasta ja kauran sopivuudesta moneen ruokavalioon. Kaura on luontaisesti gluteeniton vilja ja moni vatsaoireista kärsivä kokee sen sopivan ruokavalioonsa. Kauran tunnetut terveysvaikutukset, kuten kaurakuidun (beta-glukaani) kolesterolia alentava vaikutus, ovat lisänneet sen suosiota.  

Ruokaleivän tuonti

Vuonna 2024 tuonnin osuus Suomessa kuluttajamarkkinoille myydystä pehmeästä ruokaleivästä oli käytössä olleiden lukujen mukaan noin 15 prosenttia. Tuonti on kasvanut tasaisesti vuosituhannen alusta alkaen. Vuonna 2004 ruokaleivän tuonti oli noin 10 milj. kg ja vuonna 2024 noin 30 milj kg. Korkeimmillaan tuonti on ollut vuosien 2019-2023 aikana, jolloin se nousi  noin 31-32 miljoonaan kiloon. Vuonna 2024 tuonti oli laskenut edellisestä vuodesta 3 prosenttia. Huomioitavaa kuitenkin on, että tuonnin osuus on todellisuudessa suurempi (n. 20 %), koska tuontiluvuissa ei ole mukana niiden yritysten tuontia, joilla vuotuisen tuonnin arvo alittaa 500 000 €. 

Arvioitaessa asukaskohtaista ruokaleivän kulutusta vuonna 2024 on käytössä ollut ruokaleivän myynti- ja tullitilastojen lisäksi tiedot kuivaleivästä. Ruokaleivän (tumma ja vaalea ruokaleipä sekä kuivaleipä) osalta voidaan vuoden 2024 kulutuksesta todeta, että asukaskohtainen ruokaleivän kulutus on säilynyt edellisten vuosien tasolla (noin 40 kg). Päivittäin suomalainen syö leipää noin 110 g, mikä vastaa vajaata 4 viipaletta tuoreleipää tai reilua kymmentä palaa kuivaleipää.

Suomalaisten vuotuinen ruokaleivän kulutus (kg) on säilynyt melko tasaisena 2010-luvun alusta alkaen. Tuoteryhmän sisällä on tapahtunut siirtymää. Tumman ruokaleivän kulutus kasvoi vuosikymmenen puoleen väliin asti ja on korkeammalla kuin 1990-luvulla. 2010-luvun puolen välin jälkeen vaalean leivän osuus on jälleen kasvanut osittain tumman leivän kustannuksella. Tuonnin osuus on kasvanut koko 2000-luvun viime vuosiin asti. 

Suomalainen herkuttelee makeita leipomotuotteita noin 8 kg vuodessa

Suomalaiset söivät pullaa ja konditoriatuotteita, kuten kakkuja ja leivoksia viime vuonna noin 8,1 kiloa / henkilö. Tästä kotimaisten toimitusten osuus on noin 68 %. Kotimaisten makeiden leipomotuotteiden tuotantomäärät ovat viime vuosikymmenen aikana olleet vuosittain noin 30 milj. kg:a. Luvut ovat nähtävissä Leipätiedotuksen ylläpitämästä leipomotuotteiden tilastoinnista sekä Tullin tuontitilastosta. Tilastot eivät sisällä pikkuleipiä eivätkä keksejä. Jokapäiväistä herkuttelu ei kuitenkaan ole. Jos määrä jaetaan koko vuodelle, saadaan keskimääräiseksi viikoittaiseksi kahvileivän syöntimääräksi vain noin 155 g. Tämä vastaa esimerkiksi kolmea keskikokoista pullaa viikossa.

Makeiden leipomotuotteiden kulutus on ollut viime vuodet noin 8 kg:n tasolla, tosin koronarajoitusten myötä vuonna 2020  toimitukset laskivat. Tähän syynä lienee ollut kahviloiden rajoitukset sekä suositus olla kutsumatta vieraita ja olla tapaamatta ihmisiä. Kahvileivän ja konditoriatuotteiden kulutuksen voidaan olettaa liittyvän vahvasti sosiaalisiin tilanteisiin. 

 

Lähde: Leipätiedotus ry:n ylläpitämä leipomotuotteiden myyntitilasto ja Tullin Uljas-tuontitilasto

 

Leipomovalmisteiden tuotantomäärät

Taulukko 1. Kotimaisten leipomotuotteiden kotimaan toimitukset (milj. kg)

Tuote 1994  1997 2003 2010 2013 2017 2020 2023
Tummat ruokaleivät 52,1 57,4 95,2 94

91,9

92,5

83,6 77
Muut ruokaleivät 108,7 118,9 120,9 116,7

98,1

99,6

100,7 105,1
Kahvileivät ja konditoriatuotteet 19,9 21,5 29,7 31,7 32 30,9 28,9 29,3

Lähde: ETL  1994-2010, Leipätiedotus ry 2013-2023