Valikko

Tietoa leivästä

Kasvukauden vaiheet ja sadonkorjuu


Viljelykausi alkaa toukotöillä, johon kuuluu peltojen muokkaus äestämällä. Äestyksen tarkoituksena on saada aikaan tasainen kylvöalusta siemenille. Tämän jälkeen kasvit kylvetään maahan. Kesän aikana peltoja kastellaan tarvittaessa. Joskus joudutaan myös torjumaan kasvitauteja ja tuholaisia. Sadonkorjuu aloitetaan, kun viljelykasvit ovat tuleentuneet eli kun kasvin kasvu on päättynyt. Kasvuston tulee olla mahdollisimman kuiva satoa korjattaessa. Lopullisen puintiajankohdan määrää kuitenkin sää.

 

Kuva: Viljakauden eri vaiheet vuoden aikana



 

Sadosta erotellaan jo puintivaiheessa jyvät ja kasvin muut osat. Leikkuupuimuri niittää kasvuston, jonka jälkeen puimurin sisällä olevat varstat irrottavat siemenet kasvista. Puimuri puhaltaa ylimääräiset kasvin osat takaisin peltoon. Leikkuupuimurin puhdistavien seulojen jälkeen siemenet kerätään säilytykseen. Suomessa korjattu sato jää aina sen verran kosteaksi, että se tulee kuivata korjuun jälkeen erityisissä viljan kuivureissa. 

Sato varastoidaan odottamaan käyttöä. Huomio kiinnitetään varaston lämpötilaan, valoon ja kosteuteen. Jyvien elintoiminnat ja pieneliöiden lisääntyminen yritetään minimoida, sillä elintoiminnat kuluttavat ravintoaineita ja pieneliöt pilaavat sadon. Viljan varastointi tapahtuu kuivassa ja viileässä paikassa.