Valikko

Tietoa leivästä

Myllytuotteet


Suomessa myllytetään vehnää, ruista, ohraa ja kauraa, pienessä mitassa myös tattaria sekä hiotaan riisiä. Myllytuotteita ovat hiutale (litistetty jyvä), suurimo ("ryyni"), rouhe, litiste, jauho, lese ja alkio. Litiste valmistetaan kuten hiutale, mutta sitä vain litistetään vähemmän. Tuotteen sisältämän tuhkan eli kivennäisaineiden määrä riippuu siitä, miten paljon kuorikerrosta tuotteessa on. Eri jauhoihin käytetään toisistaan poikkeavat määrät jyvästä. Täysjyväjauhoon käytetään koko jyvä, jolloin ravintoaineiden ja kuidun pitoisuus on suurempi. Muut jauhot sisältävät yleensä 75–80 % jyvästä. Ihmisravinnoksi menevästä kaurasta ja ohrasta poistetaan selluloosakuoret ennen myllytystä. Myllytuotteista hiutaleet ovat litistettyjä suurimoita ja ne ovat laadultaan jauhoa karkeampia.

Valikosta löytyvissä osioissa tarkastellaan eri myllytuotteita sekä niiden ravintoarvoja ja säilyvyyttä.