Myllyn toiminta
Myllyyn saapuva vilja tutkitaan laboratoriossa, jotta tiedetään viljaerän ominaisuudet ja sopivuus eri käyttötarkoituksiin (ks. Viljan laatukriteerit). Viljojen jauhatuksessa erotetaan jyvän jauhoydin ja kuoriosat toisistaan. Nämä osat hienonnetaan karkeudeltaan eriasteisiksi jauhoiksi. Jauhatusprosessi perustuu jyvän sisä- ja ulko-osien eroavuuksiin. Ydinosa on murenevampaa ja raskaampaa kuin jyvän kuori.
Toiminta myllyssä noudattaa seuraavaa kaavaa:
1. Viljan vastaanotto
Vilja on useimmiten peräisin sopimusviljelijöiltä.
2. Esipuhdistus
Viljaerät tutkitaan laboratoriossa. Vilja esipuhdistetaan, punnitaan ja tarvittaessa kuivataan.
3. Luokittelu ja säilytys viljasiiloissa
Vilja luokitellaan jauhon tasalaatuisuuden säilyttämiseksi.
4. Puhdistus ja valmennus
Puhdistuksen jälkeen vilja valmennetaan eli sen kosteus nostetaan noin 16 %:iin jyvän mureuttamiseksi ja leseen irtoamisen helpottamiseksi.
5. Rouhinta ja jauhatus
Vilja jauhetaan vaiheittain valssimyllyissä, joiden toimintaan sisältyy rouhinta, seulonta, lajittelu ja jauhatus. Rouhinta tuottaa rakeita, ei vielä jauhoa.
6. Seulonta ja lajittelu
Rakeet erotetaan tasosihdeillä ja rakeenpuhdistuskoneilla eri karkeusasteiksi. Osa rakeista ohjautuu seuraaville, hienommille valsseille, osa raekoneille.
7. Rakeenpuhdistus
Raekoneilla erotetaan ydin- ja pintarakeet toisistaan. Pintarakeet jauhetaan uudelleen. Tasosihtien erottama valmis jauho ohjataan siiloihin.
8. Homogenointi
Eri jauhoerät sekoitetaan keskenään tasalaatuiseksi lopputuotteeksi.
9. Säilytys jauhosiiloissa
Valmis jauho säilytetään jauhosiiloissa.
10. Säkitys ja pakkaus
Jauho pakataan suurkuluttajille säkkitavaraksi ja kotitalouksille vähittäispakkauksiin.
11. Puskurivarastointi
Vehnäjauho "vanhennetaan" eli tasapainotetaan pari viikkoa jauhon leipoutuvuuden parantamiseksi.
12. Jakelu
Jauho toimitetaan leipomoille irtotoimituksina säiliöautoissa ja pakattuna kuorma-autoissa.
Suomessa viljaan ei saa käyttää lisäaineita. Jauhatuksen yhteydessä jauhoihin sen sijaan saa lisätä C- vitamiinia (askorbiinihappoa), kypsytteitä ja amylaasi- ja proteaasientsyymejä.
Viljaa jauhetaan tonneittain päivässä
Suuren valssimyllyn jauhatusteho on 150–250 tonnia viljaa vuorokaudessa. Kauppamyllyjen Yhdistykseen kuuluvat myllyt (Oy Karl Fazer Ab/Fazer Mylly, Helsingin Mylly Oy, Kinnusen Mylly Oy, Myllyn Paras Oy, RavintoRaisio Oy) käsittelevät noin 95 % viljasta. Lisäksi Suomessa toimii kymmeniä pieniä, lähinnä kotitarvejauhatukseen erikoistuneita paikallismyllyjä, joissa osa maanviljelijöistä jauhattaa omat "nisujauhonsa".
Taulukko 23. Suomessa jauhetut viljavalmisteet viljaksi laskettuna
Viljalaatu | Tonnia |
Ruis | 94 000 |
Vehnä | 286 000 |
Suurimo-ohra | 6 000 |
Suurimokaura | 58 500 |
Yhteensä | 444 500 |
Lähde: ETL/Kauppamyllyjen yhdistys ry 2009