Laktoosi ja gluteeni pakkausmerkinnöissä
Ravitsemusväite velvoittaa ravintoarvoilmoituksen esittämiseen pakkauksessa. Mikäli ravitsemus- tai terveysväite esitetään muusta kuin ravintoarvoilmoitukseen kuuluvista ravintoaineesta, tulee myös sen määrä ilmoittaa lähellä ravintoarvoilmoitusta. Tätä ohjetta ei kuitenkaan voida soveltaa väitteiden ”laktoositon”, ”vähälaktoosinen”, ”gluteeniton” ja ”erittäin vähägluteeninen” sillä ne eivät ole ravitsemusväitteitä.
Niinpä Evira on tehnyt linjauksia kyseisten merkintöjen toteuttamisesta pakkauksessa seuraavasti:
- Laktoosin määrä ilmoitetaan samassa nähtävissä olevassa kentässä ravintoarvomerkinnän kanssa; esimerkiksi ravintoarvomerkinnän alapuolella. Laktoosin määrä ilmoitetaan käyttäen yksikköä g (tai mg) /100 g tai 100 ml tuote. Vähälaktoosisuudesta ja laktoosittomuudesta saa edelleen kertoa pakkauksen etusivulla.
- Gluteenittomien ja erittäin vähägluteenisten elintarvikkeiden ravintoarvomerkinnöissä gluteenin määrää ei ilmoiteta ravintoarvomerkinnöissä, koska näiden väitteiden käytön edellytyksenä on, että tuotteen gluteenipitoisuus on komission asetuksen (EY) N:o 41/2009 mukainen. Kyseiset raja-arvot löydät täältä: Laktoositon ja gluteeniton.
Lisäksi on otettava huomioon, että merkinnöissä ei saa ilmoittaa elintarvikkeella olevan sellaisia erityisiä vaikutuksia tai ominaisuuksia, joiden suhteen se ei poikkea muista vastaavista elintarvikkeista. Näin ollen ”gluteeniton” merkintää ei voida liittää esimerkiksi maitoon, kananmuniin, käsittelemättömään lihaan tai kalaan, kasviksiin, hedelmiin tai marjoihin. Sen sijaan ”gluteeniton” merkintä voitaisiin liittää esimerkiksi valmisruokiin, keitto- ja kastikeaineksiin.