Valikko

Tietoa leivästä

Luomuleipien valmistus

 

Luomuleivän ainesosat on tuotettu luonnonmukaisessa maataloustuotannossa. Luomuleivän ainesosista 95 % on luonnonmukaisesti tuotettu ja loput 5 % ovat muita EU-asetuksen 834/2007 erikseen sallimia aineita, joita ei ole saatavilla luomuna. Vettä ja suolaa ei lasketa em. prosenttiosuuksiin. Luomuhiiva vaaditaan vain, jos sitä on yli 5 % maatalousperäisistä ainesosista. Luomuhiivaa ei vielä ole saatavilla Suomesta. Tiettyjen lisäaineiden käyttö on sallittua (889/2008 Liite VIII, osa A). Luomutuotteita koskevat vaatimukset on sisällytettävä leipomon omavalvontasuunnitelmaan.



Taulukko 34. Luomuleivässä voidaan käyttää.

 

Raaka-aineet
(luomulaatuisia)
Raaka-aineet
(tavallisia)
Lisäaineet
(sallitut)
Vesi Muut aineet
Jauhot ja leseet Sokeri ja hunaja* Askorbiinihappo Talousvedeksi kelpaava Luomulaatuiset perunat ja maltaat
Litisteet Rypsiöljy* Lesitiini   Luomulaatuiset
koriste- tai maustesiemenet ja -yrtit
Rouheet Gluteeni* Orgaaniset hapot
–sitruunahappo
–maitohappo 
–viinihappo
   
Luomujauhoihin tehty raski Ruoka- ja merisuola tai vähänatriuminen ruokasuola      
Kasvimargariini ja voi Hiiva**      

 

Seesaminsiemenet

     

 

* yhteenlaskettu määrä ei saa ylittää 5 %:a

** vain, jos määrä on alle 5 % maatalousperäisistä raaka-aineista

 

Kuva 14. Luomutuotteiden markkinaosuus (%) tuoteryhmän myynnin arvosta

Lähde: Finfood Tietohaarukka 2007