Luomuleipien valmistus
Luomuleivän ainesosat on tuotettu luonnonmukaisessa maataloustuotannossa. Luomuleivän ainesosista 95 % on luonnonmukaisesti tuotettu ja loput 5 % ovat muita EU-asetuksen 834/2007 erikseen sallimia aineita, joita ei ole saatavilla luomuna. Vettä ja suolaa ei lasketa em. prosenttiosuuksiin. Luomuhiiva vaaditaan vain, jos sitä on yli 5 % maatalousperäisistä ainesosista. Luomuhiivaa ei vielä ole saatavilla Suomesta. Tiettyjen lisäaineiden käyttö on sallittua (889/2008 Liite VIII, osa A). Luomutuotteita koskevat vaatimukset on sisällytettävä leipomon omavalvontasuunnitelmaan.
Taulukko 34. Luomuleivässä voidaan käyttää.
Raaka-aineet (luomulaatuisia) |
Raaka-aineet (tavallisia) |
Lisäaineet (sallitut) |
Vesi | Muut aineet |
Jauhot ja leseet | Sokeri ja hunaja* | Askorbiinihappo | Talousvedeksi kelpaava | Luomulaatuiset perunat ja maltaat |
Litisteet | Rypsiöljy* | Lesitiini | Luomulaatuiset koriste- tai maustesiemenet ja -yrtit |
|
Rouheet | Gluteeni* | Orgaaniset hapot –sitruunahappo –maitohappo –viinihappo |
||
Luomujauhoihin tehty raski | Ruoka- ja merisuola tai vähänatriuminen ruokasuola | |||
Kasvimargariini ja voi | Hiiva** | |||
|
Seesaminsiemenet |
* yhteenlaskettu määrä ei saa ylittää 5 %:a
** vain, jos määrä on alle 5 % maatalousperäisistä raaka-aineista
Kuva 14. Luomutuotteiden markkinaosuus (%) tuoteryhmän myynnin arvosta
Lähde: Finfood Tietohaarukka 2007