Leivän säilytys kaupassa ja kotona
Leipomotuotteiden säilytys ja myyntiaika kaupassa
Leipomotuotteet ovat herkkiä, joten niitä on käsiteltävä varovasti ja säilytettävä oikein. Pehmeät tuotteet kärsivät turhasta siirtelystä ja päällekkäin pinoamisesta. Asiakas haluaa leivän tuoreena. Leipomon ja kaupan saumaton yhteistyö on välttämätön edellytys leipäkaupan onnistumiselle. Tuoreusvaatimus näkyy erityisesti paistopisteiden suosiossa.
Valmistaja päättää ja vastaa, miten pitkää myyntiaikaa hän leivälleen suosittelee. Yleiset suositukset pakatulle leivälle ovat:
- Vaalea leipä: pakkauspäivä + 2 myyntipäivää
- Ruisleipä : pakkauspäivä + 3 myyntipäivää
Parasta ennen -päivämäärää ei tarvitse ilmoittaa sellaisissa pakkaamattomissa leivissä ja leipomotuotteissa, jotka tulisi nauttia yhden vuorokauden kuluessa.
Terveydenhoitoasetuksessa elintarvikkeet jaetaan pilaantuviin ja helposti pilaantuviin. Valtaosa leipomotuotteista kuuluu pilaantuviin. Näitä tuotteita saa myydä huoneenlämpötilassa. Jäähdytetyssä lämpötilassa (korkeintaan +8 °C, mieluiten alle +6 °C) säilytettäviä ovat konditoriatuotteista täytekakut, leivokset sekä kääretortut, joissa ei ole merkintää "voidaan säilyttää huoneenlämmössä" sekä kaikki leipomoeinekset kuten lihapiirakat ja karjalanpiirakat.
Leivän säilytys kotona
Vehnäruokaleipä
Ranskalaisten mielestä yli 6 tuntia vanha leipä ei ole enää leipää! Patonki, ranskanleipä ja vehnäsämpylät ovat parhaimmillaan uunituoreina ja niitä kannattaa ostaa vain päivän tarve kerralla.
Sekaleipä
Sekaleivätkin ovat parhaimmillaan aivan tuoreina. Leivän sisus kovenee muutamassa päivässä, joten se tuntuu vanhalta, vaikka se onkin edelleen syömäkelpoista. Etenkin lämpimänä vuodenaikana ne ovat alttiita häältymiselle.
Hapanleipä
Myös hapanleipä on parasta tuoreena, joskin se säilyy vehnä- ja sekaleipiä paremmin. Monen mielestä maku vain paranee säilytyksen aikana. Hapanleipä ei ole yhtä herkkä tärkkelyksen uudelleenkiteytymisestä johtuvalle vanhenemiselle vehnäleipään verrattuna.
Näkkileipä ja hapankorput
Näkkileipä ja hapankorput eivät matalan vesipitoisuutensa vuoksi vanhene vehnäleivän tavoin. Niitä tulisi säilyttää kuivassa ja raikkaassa paikassa, valolta ja voimakkailta tuoksuilta suojattuna. Oikein säilytettynä näkkileipä säilyy jopa vuosia, mutta ajan myötä leivän maku heikkenee aromien haihtuessa ympäristöön.
Leivän pakastaminen ja paahtaminen
Jäädyttäminen pysäyttää lähes täysin leivän vanhenemisen. Sen rakenne, ravintoarvo ja ulkonäkö pysyvät lähes muuttumattomina. Mikäli pakastaa suuremman leipäerän, pitää pakastin säätää pakastusteholle. Liian hitaasti jäätynyt leipä kuivuu ja tulee vanhan makuiseksi. Leipä olisi hyvä pakastaa tuoreena pakastamiseen tarkoitetuissa pusseissa. Pakastimessa leipä säilyy enimmillään kaksi - kolme kuukautta.
Paahtaminen antaa leivälle herkullisen aromin ja rapean pinnan. Kaikki leipä näkkileipää ja hapankorppuja lukuun ottamatta soveltuu paahdettavaksi. Paahdettu ruisleipä tuoksuu ja maistuu vastaleivotulta. Vanhentunutta leipää voi jonkin verran tuoreuttaa paahtamalla tai uunissa lämmittämällä. Paahtamisessa ja lämmittämisessä kiteytynyt tärkkelys sulaa uudelleen.
Vinkkejä leivän käsittelyyn
- Leivän paras säilytyspaikka on vatsa.
- Jos leipäpussissa on kosteutta, ota leipä pois ja kuivaa pussin sisäpinta.
- Säilytä jokainen leipä omassa kääreessään. Paras on paperipussi tai "kahiseva" rei´itetty muovipussi.
- Paras säilytyslämpötila on huoneenlämpö.
- Puhtaus on säilymisen edellytys. Jos leipälaatikkoon on päässyt hometta, pese se etikkavedellä.
- Pakasta leipä valmiiksi viipaloituna tai annospaloina, koska se helpottaa leivän sulattamista viipale kerrallaan pakastimesta. Leipä säilyy pakastimessa 2-3 kk.
- Tuoreuta leipä mieluiten uunissa tai paahtimessa. Mikrossa rapea kuori häviää ja sisus sitkistyy.
- Hyvän leipäveitsen terä on ohut ja sahateräinen.
- Jos leikkaat lämmintä leipää, kuumenna terää hiukan.
Viipaloitu leipä on alttiimpi homehtumaan.