Valikko

Medialle

Suomalaiset sen tietävät: Ruis on hyvä täysjyvän lähde

26.02.2025

Perjantaina Kalevalan päivänä 28.2. vietetään Ruisleipäpäivää. Tätä suosittua täysjyväistä kansallisruokaamme onkin syytä juhlia. Suomalaisista 90 % tietää, että ruis on oiva täysjyvän lähde. Tämä käy ilmi Leipätiedotuksen tuoreesta kuluttajatutkimuksesta.

Suomalaiset ovat maailman ahkerimpia rukiin syöjiä ja vuosittain sitä kuluukin meillä vajaa 15 kg/hlö. ”Rukiilla on merkittävä rooli täysjyväviljan saannissamme. Tämän tietävät myös suomalaiset kuluttajat”, iloitsee Leipätiedotuksen projektikoordinaattori Terhi Virtanen. - Teettämässämme kuluttajatutkimuksessa 90 % vastaajista piti totena väittämää ”Ruis on hyvä täysjyvän lähde”. Vuoden takaiseen tutkimukseen verrattuna nousua rukiin täysjyväisyyden kannattajissa oli 2 prosenttiyksikköä, Virtanen kertoo. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan rukiista saadaan suomalaisten ruokavaliossa reilusti yli puolet päivittäisestä täysjyväviljamäärästä.

Täysjyväisen rukiin riittävä saanti edistää terveyttä monin tavoin ja sen on todettu alentavan riskiä sairastua moniin kroonisiin sairauksiin, Terhi Virtanen toteaa. Syksyllä julkaistuissa ravitsemussuosituksissa annettiin ensimmäisen kerran määrällinen suositus täysjyväviljan saannista: täysjyvää tulisi syödä vähintään 90 g päivässä. Tämän saa syömällä esimerkiksi 6-7 täysjyväruisleipäpalaa tai lautasellisella ruispuuroa ja 3-4 täysjyväruisleipäpalalla.

”Ruisleipä on suomalaisten ruokavaliossa paras täysjyvän lähde ja syömmekin sitä keskimäärin noin 14 kg/hlö/v. Rukiin kulutuksen lisääminen parantaisi täysjyvän saantia, jossa emme yllä suositellulle tasolle”, pohtii Virtanen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän Finravinto 2017 tutkimuksen mukaan naiset saavat täysjyväviljaa ruokavaliostaan keskimäärin 42 g ja miehet 56 g päivässä.

Lähteet:
Leipätiedotus ry ja Iro Research Kuluttajatutkimus; Täysjyvävilja, leivän käyttö. Tuhat suomalaista. 2025
Leipätiedotus ry ja Iro Research Kuluttajatutkimus; Leivän valintakriteerit. Tuhat suomalaista. 2024
Leipätiedotus ry; Kotimaisten leipomotuotteiden tilastointi tammi-joulukuu 2024
Vilja-alan Yhteistyöryhmä VYR; Viljatasearvio 2024/25

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen
Leipätiedotus ry
040 594 2728
kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi