Valikko

Medialle

Ruotsalaistutkimus vahvisti ohran hyödyt terveydelle

17.02.2016

Tuore tutkimus osoitti ohran voivan parantaa terveyttä monin tavoin. Ohran sisältämät kuidut auttavat pitämään verensokerin tasaisena, parantavat aineenvaihduntaa ja hillitsevät nälkää. Ruotsalaisen Lundin yliopiston tutkijat ovat osoittaneet ohran olevan tehokas apu painonpudotuksessa sekä vähentävän muun muassa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen ja sydänsairauksiin.

Tutkimukseen osallistui perusterveitä, keski-ikäisiä henkilöitä, jotka söivät ohraleipää kolmen päivän ajan. Tutkimuksessa käytetyssä leivässä ohraa oli 85 prosenttia. Testihenkilöt nauttivat leipää aamiaisella, lounaalla ja illallisella. Tutkijat havaitsivat, että ohran syömisen jälkeen testihenkilöiden aineenvaihduntaa ja näläntunnetta ohjaavien suolistohormonien määrä kasvoi. Testihenkilöiden aineenvaihdunta vilkastui 14 tunnin ajaksi ohran syömisen jälkeen. Lisäksi ohra vaikutti positiivisesti veren insuliinitasoihin, testihenkilöiden verensokerin tasaisuuteen ja hillitsi ruokahalua.

Tutkijoiden toiveissa on ohran monipuolinen käyttö arkiruoissa. Leivän lisäksi ohrasta valmistuu herkullinen uunipuuro, ja ohra on mainio kotimainen vaihtoehto ruokien lisukkeeksi riisin tilalle.

 

Ohran sisältämän kuidun terveysväittämä

Ohra sisältää liukoista kuitua, beetaglukaania, joka tutkitusti alentaa kolesterolia. Tämä terveysväittämä on hyväksytty myös EU-tasolla. Beetaglukaani auttaa myös hidastamaan hiilihydraattien imeytymistä. Kauran kuidulla on sama terveysvaikutus. Myös muut täysjyväviljat, kuten ruis ja vehnä, kuuluvat terveelliseen ruokavalioon.

 

Lähteet: Lunduniversity.lu.se