Nappaa kesäevääksi voileipää
28.06.2023
Leipäeväät sisältävät kuitua ja pitävät verensokerin tasaisena sekä nälän poissa pitkään. Eväät voi valita fiksusti – mausta tinkimättä. Nappaa talteen vinkit voileipäeväisiin!
Leivän hyvät puolet
Leivän energialähteiden suhteet ovat lähes identtiset ravitsemussuosituksiin verrattuna. Leivästä saadaan hiilihydraattien lisäksi proteiineja ja hyviä rasvahappoja. Täysjyväleipä on terveellistä, koska sen ravintoainetiheys on suuri. Tämä tarkoittaa sitä, että leivästä saatua energiayksikköä kohti saadaan paljon tärkeitä ravintoaineita.
Täysjyväleivän terveellisyyden peruspilarina on ravintokuitu. Sen saannissa suomalaisilla on parantamisen varaa. Viljavalmisteet ovat kasvikunnan tuotteista parhaimpia proteiinien lähteitä, kuten ovat myös herneet, pavut ja pähkinät. B-ryhmän vitamiineista etenkin tiamiinin ja folaatin saanti on pitkälti riippuvainen viljavalmisteiden osuudesta ruokavaliossa.
Kun leivän päällystää sipaisulla kasvirasvaa ja käyttää täytteinä paljon kasviksia sekä vähärasvaisia maitovalmisteita, on eväänä täysipainoinen ateria!
Viisi vinkkiä voileipäeväisiin
- Voitele viipaloidut leivät kasvirasvalevitteellä tai esimerkiksi pestolla.
- Leivän täytteiksi terveellisiä ja maistuvia eväsaineksia, kuten kasviksia ja juustoa. Perinteisten juustoviipaleiden sijaan voi juuston vaihtaa esim. raejuustoon tai kotijuustoon. Myös hedelmiä ja marjoja kannattaa kokeilla täytteinä!
- Leivät voi täyttää kotona tai pakata täytteet pienissä rasioissa mukaan, jolloin leivät voi täyttää eväspaikalla. Näin leipä ei pääse vettymään ja täytteet leviämään.
- Eväiden kuljetuksen kannattaa valita kestäviä ja uudestaan käytettäviä pakkauksia.
- Helteillä kannattaa varmistaa eväiden säilyminen kylmälaukulla ja kylmäpakkauksin. Jos tämä ei ole mahdollista, leipien lisukkeeksi kannattaa valita sellaista syötävää, joka säilyy lämpimässäkin.
Lisätiedot:
Kaisa Mensonen, toiminnanjohtaja
Leipätiedotus ry
040-5942728
kaisa.mensonen(at)leipatiedotus.fi