Valikko

Medialle

Mustikkapiirakkapäivää vietetään 6.8.

06.08.2019

Marjat ovat osa ravitsemussuositusten mukaista, hyvinvointia ja terveyttä ylläpitävää ruokavaliota. Marjat tuottavat ihania makuelämyksiä ja niiden terveysvaikutukset ovat monipuoliset. Mustikka on yksi suomalaisten suosimista marjoista ja se on saanut oman päivänkin, mustikkapiirakkapäivää vietetään 6.8.

Mustikoista saa monipuolisesti kuitua, vitamiineja, kivennäisaineita sekä erilaisia polyfenoleja, joista tärkeimmät ovat antosyaanit. Mustikan hyödyllisten terveysvaikutusten uskotaankin perustuvan niihin.

Tutkimusten mukaan selkein terveysvaikutus on matala-asteisen tulehdustilan lieveneminen. Se onkin tärkeä vaikutus, koska matala-asteinen tulehdus liittyy moniin yleisiin sairauksiin. Joissain tutkimuksissa on todettu mustikoiden alentavan hiilihydraatin aiheuttamaa aterianjälkeistä insuliinipitoisuuden nousua, mutta vaikutus verensokeriin ei ole ollut yhtä selvä. Tutkimuksissa on saatu myös viitteitä siitä, että marjoista voisi olla hyötyä myös aivojen terveydelle. Mustikan hyödyt silmien terveydelle ovat olleet esillä pitkään, mutta luotettavia kliinisiä tutkimuksia sen tehosta yleisissä silmäsairauksissa ei juuri ole.

 

Mustikkakakku

10 palaa

Pohja:
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl talkkunajauhoja
0,5 dl rouhittuja hasselpähkinöitä
0,5 dl kuivattuja mustikoita
1 rkl sokeria
50 g  rasiamargariinia
1 rkl vettä

Täyte:
1 tl raastettua sitruunankuorta (pese sitruuna hyvin)
0,5 dl sitruunamehua
1 dl maitopohjaisiin jälkiruokiin tarkoitettua hyytelösokeria (tai 5 liivatelehteä ja 0,75 dl sokeria)
2 dl maitorahkaa
2 dl kuohukermaa

Päälle:
200 g mustikoita
2 dl laimennettua marjamehua
1 dl hyytelösokeria kakkukiilteelle (pakkauksen ohjeen mukaan)

Koristeeksi:
tuoreita marjoja ja sitruunamelissan lehtiä

  1. Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 22 cm) leivinpaperilla: leikkaa pohjan kokoinen pyörylä ja suikale reunalle.
  2. Raasta sitruunan kuori talteen. Sekoita pohjataikinan kuivat aineet keskenään, lisää rasva ja lopuksi vesi, painele taikina kostutetulla kädellä ohueksi pohjaksi vuokaan.
  3. Paista 200 asteessa 12–15 minuuttia ja jäähdytä pohja.
  4. Sulata täytteen hyytelösokeri (tai vedessä liotettu liivate ja sokeri) kuumaan sitruunamehuun pienessä kattilassa pakkauksen ohjeen mukaan ja pidä kuumana, ettei ala hyytyä liian aikaisin.
  5. Vaahdota kerma, lisää rahka ja sitruunaraaste kermaan, ja sitten sitruuna-sokeriseos ohuena nauhana koko ajan hyvin sekoittaen.
  6. Kaada täyte jäähtyneelle pohjalle ja hyydytä peitettynä jääkaapissa muutama tunti (tai seuraavaan päivään).
  7. Kiehauta mehu ja hyytelösokeri. Kaada mustikat kakun pinnalle ja lusikoi mehu marjoille. Hyydytä ainakin tunti viileässä. Tarjoa viileänä.

 

Resepti: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus

Kuva: Laura Riihelä