Valikko

Medialle

Miten säilyttää leipää

20.01.2025

Leipä on parasta tuoreena, mutta miten säilyttää se herkullisena mahdollisimman pitkään? Paras säilytyslämpötila leivälle on huoneenlämpö ja se kannattaa säilyttää omassa pakkauksessaan. Leipätiedotuksesta muistutetaan, että homeisena leipää ei kannata syödä. Vaikka leivässä näkyisi vain pieni homepiste, näkymättömät homerihmastot ovat levinneet läpi koko leivän.

Leivän jäähtyessä siitä poistuu aina kosteutta eli kuivuminen on väistämätöntä. Kuori menettää rapeutensa veden siirtyessä leivän sisuksesta kohti kuorta. Samalla sisuksesta tulee kiinteä ja leikattaessa mureneva, kertoo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen. Jäähtymisen jälkeistä kuivumista voidaan jonkin verran ehkäistä. Leipätiedotuksen mukaan erilaisissa pakkausmateriaaleissa on omat hyötynsä ja haasteensa: paperisessa pussissa leipä kuivuu tasaisesti ja kuori pysyy rapeana. Muovipussi estää kosteuden haihtumisen, mutta kuori menettää rapeutensa. Siinä leipä ei kuitenkaan kovetu tai kuivu ennen aikojaan. Rei'itetty pussi pitää kuoren rapeana ja säilyttää leivän paperia paremmin. Parhaiten leipä kuitenkin säilyy sen omassa pakkauksessaan, koska pakkaukset on kehitetty ammattilaisten toimesta parhaaksi mahdolliseksi juuri kyseiselle tuotteelle, Mensonen vinkkaa. Jos leipäpussissa on kosteutta, pussin sisäpinta pitää kuivata, muistuttaa Mensonen. Leipälaatikkoa voi käyttää, jos sellainen kotoa löytyy, sillä siinä ilmankierto on ihanteellista: leipä pysyy kosteana eikä kuivahda. Jos leivästä löytyy homepilkku tai -pilkkuja, koko leipä on heitettävä pois. Homerihmastot ovat näkymättömiä ja ovat saattaneet levitä koko leipään, kuvailee Mensonen.

Ylimääräinen leipä pakastimeen

Jos pakkauskoot tuntuvat kulutukseen nähden isoilta tai kotona haluaa tarjolle aina useampaa eri leipälaatua, kannattaa osa leivästä pakastaa. Jääkaapissa leipää ei pidä säilyttää lainkaan. Jääkaappilämpötilassa leivän vanhenemiseen liittyvät tärkkelyksen rakenteen muutokset nopeutuvat, mikä saa leivän vaikuttamaan vanhentuneelta. Pakastettu leipä säilyy hyvin. Jäädyttäminen pysäyttää lähes täysin leivän vanhenemisen ja sen ravintoarvo, rakenne ja ulkonäkö pysyvät lähes muuttumattomina. Leipä on hyvä pakastaa tuoreena pakastamiseen tarkoitetuissa pusseissa viipaleina tai pienempinä paloina, jotta ne on helpompi sulattaa ja käyttää, kertoo Mensonen. Mikäli kerrallaan pakastaa suuremman leipäerän, kannattaa pakastin säätää pakastusteholle. Liian hitaasti jäätynyt leipä kuivuu ja tulee vanhan makuiseksi. Pakastimessa leipä säilyy 2-3 kuukautta.

Kuivahtanut leipä paahtimeen

Paahdettu ruisleipä tuoksuu ja maistuu vastaleivotulta. Vanhentunutta leipää voi jonkin verran tuoreuttaa paahtamalla tai uunissa lämmittämällä. Paahtamisessa ja lämmittämisessä kiteytynyt tärkkelys sulaa uudelleen. Paahtaminen antaa leivälle herkullisen aromin ja rapean pinnan. Näkkileipää ja hapankorppuja lukuun ottamatta kaikki leipä soveltuu paahdettavaksi.  Paahdin ja uuni sopivat leivän lämmittämiseen parhaiten, sillä mikroaaltouunissa leivän rapea kuori häviää ja sisus sitkistyy.