Leivän vilja vaikuttaa leivän valintaan – ruis suosituin
28.02.2025
Tänään Kalevalan päivänä 28.2. vietetään Ruisleipäpäivää jo yhdeksättä kertaa. Suomalaisista 50 % pitää leivän viljaraaka-ainetta kolmen tärkeimmän tekijän joukossa heidän valitessaan leipää. Tämä käy ilmi Leipätiedotuksen tuoreesta kuluttajatutkimuksesta.
Leipää ostaessaan suomalaiset kertovat katsovansa pakkauksesta ensisijaisesti viljan, josta leipä valmistettu. Leipätiedotuksen kuluttajatutkimuksen mukaan puolet suomalaisista pitää leivän viljaraaka-ainetta kolmen tärkeimmän tekijän joukossa heidän valitessaan leipää, kertoo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen. - Ruis on perinteinen leipäviljamme ja tämä näkyy siinä, että ruis on suosituin leipävilja. Ruisleipää mieluisimpana leipävaihtoehtona pitää 58 % Leipätiedotukseen kyselyyn vastanneista, hän jatkaa.
”Suomalaiset syövät vuodessa ruisleipää keskimäärin noin 14 kg/hlö. Tämä tarkoittaa reilua viipaletta päivässä”, kertoo Leipätiedotuksen leipomotuotteiden toimitustilastoa ylläpitävä Terhi Virtanen. Ruisleivän kulutus on viime vuosina laskenut hitaasti ja vielä vuonna 2015 suomalaiset söivät ruisleipää lähes 18 kg/hlö, harmittelee Virtanen. Etenkin nuorten kannattaisi lisätä ruista ruokavalioonsa. Rukiin monien terveysvaikutusten takia sen syöntiä olisi hyvä lisätä, hän toteaa. Ja onhan kyseessä myös kansallisruokamme, Virtanen muistuttaa.
Leipätiedotuksen kuluttajatutkimuksen mukaan viljaraaka-aineen lisäksi leivän valintaan vaikuttavien kolmen tärkeimmän tekijän joukkoon kuluttajista 44 % nimeää leivän kotimaisuuden ja 44 % säilyvyysajan, Kaisa Mensonen toteaa. - Leivän kotimaisuus on noussut vuosi vuodelta tärkeämmäksi valintakriteeriksi suomalaisille. Vuonna 2018 tekemässämme kuluttajatutkimuksessa vain 22 % vastaajista valitsi kotimaisuuden kolmen tärkeimmän leivän valintaan vaikuttavan tekijän joukkoon. Vuonna 2022 tekemässämme kyselyssä luku oli 32 % ja viime vuonna 39 %, Mensonen jatkaa. Vielä 2020-luvun alussa suomalaiset kertoivat painottavansa hintaa enemmän kuin kotimaisuutta, mutta tämä on muuttanut viime vuosien aikana.
Lähteet:
Leipätiedotus ry ja Iro Research Kuluttajatutkimus; Täysjyvävilja, leivän käyttö. Tuhat suomalaista. 2025
Leipätiedotus ry ja Iro Research Kuluttajatutkimus; Leivän valintakriteerit. Tuhat suomalaista. 2024
Leipätiedotus ry ja CrowstOy; Kuluttajatutkimus. 2022
Leipätiedotus ry ja CrowstOy; Kuluttajatutkimus. Leivät ja syöminen. 2021
Leipätiedotus ry ja Foodwest Oy; Kuluttajatutkimus. Leipätuotteiden käyttötutkimus. 2018
Leipätiedotus ry; Kotimaisten leipomotuotteiden tilastointi tammi-joulukuu 2015 - 2024
Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen, Leipätiedotus ry
p. 040 594 2728
kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi