Valikko

Medialle

Leipäviikolla huomioidaan myös ruoan hävikkiä

07.09.2015

Tällä viikolla vietämme Leipäviikon lisäksi Kuluttajaliiton järjestämää valtakunnallista Hävikkiviikkoa.

Hävikkiviikolla halutaan kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä erityisesti kuluttajille. Hävikkiviikon aikana nostetaan esille käytännön vinkkejä ja esimerkkejä sekä faktaa ruokahävikin vaikutuksista.

Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain 500 miljoonan euron arvosta (lähde: MTT). Se tarkoittaa, että jokainen henkilö heittää noin 24 kiloa ruokaa roskiin vuoden aikana.

Tässä muutama vinkki, miten voit hyödyntää kuivahtanutta leipää edelleen herkullisena syötävänä:

 

Leipäpesto                                                                   

Ainekset:
2 viipaletta kuivaa leipää murennettuna
nippu persiljaa silputtuna
nippu basilikaa silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl Dijon-sinappia
0,5 tl mustapippuria myllystä
0,5 tl merisuolaa myllystä
2 dl oliiviöljyä
1 dl parmesaanijuustoraastetta

Ohje:
Laita monitoimikoneeseen persilja, basilika, valkosipuli, suola, mustapippuri ja sinappi. Lisää öljy ohuena nauhana koneen käydessä. Lisää lopuksi parmesaani ja leivänmurut. Sekoita hyvin. Hyvää esim. liharuokien lisukkeena.

 

 

Rukiinen jälkiruoka vaniljakastikkeella

Kuivahtaneita ruisleivän palasia
Puolukoita
Hunajaa, sokeria tai muuta makeutusainetta oman maun mukaan
Vettä sopivasti sen mukaan miten paksua jälkiruoasta haluaa

Laita kaikki ainekset kattilaan ja kiehuttele niitä niin kauan, että leipäpalaset ovat  pehmentyneet. Soseuta seos sauvasekoittimella. Tarjoa vaniljakastikkeen tai vaikkapa vaniljajäätelön kanssa. Koristele tomusokerihuurretuilla kokonaisilla puolukoilla.