Valikko

Medialle

Leipä kuuluu ilmastonystävän ruokapöytään

09.10.2019

Terveellinen ruokavalio ja ilmastonmuutoksen hidastaminen ovat tällä hetkellä monen kuluttajan huulilla. Täysjyvävilja sopii molempiin teemoihin hyvin. Se kuuluu terveelliseen ruokavalioon ja viljojen viljely kuormittaa ilmastoa vähemmän kuin monen muun elintarvikkeen tuottaminen. Voidaankin todeta, että leipä kuuluu ilmastonystävän terveelliseen ruokavalioon.

Ruoan tuotanto ja kulutus aiheuttavat yli viidenneksen ihmisten ilmastovaikutuksista eli hiilijalanjäljestä. Ruoankulutuksen vaikutuksia ilmastoon voidaan parhaiten vähentää suosimalla ruokia, joiden tuottamisessa ja valmistuksessa syntyy mahdollisimman vähän kasvihuonekaasuja sekä välttämällä ruoan hävikkiä.

Kasvispainotteinen ruokavalio on hyväksi sekä terveyden että ympäristön näkökulmasta. Suomalaisten kuluttajien valinnoissa on tapahtunut muutoksia: Leipätiedotuksen kuluttajatutkimuksen mukaan jopa 30 % suomalaisista kertoo korvanneensa ruokavaliossaan eläinperäisiä tuotteita kaurasta valmistetuilla tuotteilla.

Täysjyväviljaa ilmastoystävälliseen ja terveelliseen ruokavalioon

Viljely on yksi keino hidastaa ilmastonmuutosta lisäämällä hiiliyhdisteiden sitomista maaperään. Kasvisten ja viljan viljely lisäävät maan kasvipeitteisyyttä ja viljapelto toimii hiilinieluna sitoessaan ilman hiilidioksidia. Syysviljat, kuten ruis ja syysvehnä, ovat hyviä keinoja lisätä peltojen kasvipeitteisyyttä ja hiiliyhdisteiden sidontaa maaperään. Viljatuotteilla ja leivällä onkin moneen muuhun elintarvikkeeseen verrattuna pieni hiilijalanjälki. Valittaessa kotimaisia tuotteita kuljetusmatkat ovat lyhyempiä, mikä vähentää myös kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä.

Leipä ja muut viljatuotteet ovat kasvikunnan tuotteita ja hyviä energian, kuidun, vitamiinien sekä kivennäisaineiden lähteitä. Etenkin ruisleipä on todella merkittävä suomalaisten raudan, kuidun sekä magnesiumin saannin kannalta. Myös vehnäleipä ja sekaleipä ovat monien ravintoaineiden lähteitä. Viljatuotteet ovat suomalaisten pääasiallinen kuidun lähde: naiset saavat niistä 46% ja miehet 58% päivittäisestä kuidustaan.

 

Lähteet: Leipätiedotus ry / Foodwest, Luonnonvarakeskus LUKE, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), WWF

 

Lisätietoja: Leipätiedotus ry
Terhi Virtanen, terhi.virtanen@leipatiedotus.fi, 040-501 6279