Hyvää täysjyvää!
09.09.2024
Nyt vietetään Leipäviikkoa ja muistutetaan, että kannattaa syödä hyvää täysjyvää!
Suomalaisista 33 % sanoo syövänsä täysjyväviljaa päivittäin. Tämä selviää Leipätiedotuksen teettämästä kuluttajatutkimuksesta. Länsinaapureihimme verrattuna pärjäämme paremmin, sillä ruotsalaisen vastaavan tutkimuksen mukaan vain 22 % ruotsalaisista syö päivittäin täysjyvää.
Leipätiedotuksen tutkimuksesta selviää myös, että valtaosa suomalaisista (77%) syö täysjyväviljansa mieluiten leivän muodossa. Myös puuro on suosittu täysjyväviljan käyttötapa (42%).
Monella täysjyväviljan ja kuidun lähteet menevät sekaisin. Leipätiedotuksen kuluttajatutkimuksessa 55 prosenttia tiesi, että viljatuotteet ovat täysjyvän ainoa lähde. Kuitenkin 14 % kertoi saavansa täysjyvää hedelmistä ja vihanneksista. Kasvikset, marjat ja hedelmät ovat hyviä kuidun lähteitä, mutta täysjyvää niistä ei saa. Ruotsalaisista vain 33 % tietää tämän.
Miksi täysjyväviljaa kannattaa syödä?
Suomalaiset saavat täysjyväviljaa liian vähän. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat täysjyväviljaa keskimäärin 60 grammaa päivässä. Vaikka syömme paljon ruisleipää, joka THL:n selvityksen mukaan on yleisin täysjyväviljan lähteemme, jää saanti pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa annettuun 90 gramman suositukseen nähden liian alhaiseksi.
Leipätiedotuksen tekemän kuluttajatutkimuksen mukaan viidennes suomalaisista käyttää täysjyvää harvoin tai ei lainkaan. Täysjyväviljan käytön esteinä mainitaan se, että on vaikeaa löytää itselle sopivia tuotteita, sen mausta ei pidetä, se on kallista tai sitä ei pidetä tarpeellisena omassa ruokavaliossa.
Tutkimusten mukaan täysjyväviljan kulutus suojaa lihavuudelta, tyypin 2 diabetekselta, sydän- ja verisuonisairauksilta ja joiltakin syöpätyypeiltä, etenkin ruoansulatuskanavan syövältä. Vahvinta tutkimusnäyttö on tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä. Täysjyväviljan käytön lisääminen on yhteydessä suolistoterveyteen, pienempään painoindeksiin, veren rasva-arvojen parantumiseen sekä hyvään verensokeritasapainoon. Täysjyväviljan käyttö voi lisätä kylläisyyden tunnetta, mikä on tärkeää painonhallinnassa.
Täysjyvävilja tekee hyvää terveydelle!
Lähteet:
Kuluttajatutkimus: Leivän valintakriteerit & täysjyvä. Leipätiedotus, IroResearch Oy. Helmikuu 2024
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2022: https://thl.fi/-/taysjyvaa-syovat-eniten-vanhemmat-ikaryhmat-ja-pohjois-savossa-asuvat-thl-selvitti-suomalaisten-taysjyvan-saantia
Nordic Nutrition Recommendations 2023; https://www.norden.org/fi/node/81400
Lisätiedot:
Kaisa Mensonen, toiminnanjohtaja, ETM
kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi
040-5942728