Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Tyypin 2 diabetes

 

Tutkimusten mukaan veren glukoosi- ja insuliinitaso liittyy kroonisiin sairauksiin, erityisesti diabetekseen. Toisaalta diabeteksen ehkäisyssä elintavat ja painonhallinta ovat ensisijaisia tekijöitä. Täysjyväviljan kulutus pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Vähintään kolmen täysjyväannoksen nauttiminen päivittäin pienentää tyypin 2 diabeteksen riskiä noin 26 %:a. Täysjyvävilja, etenkin kokonaisen jyvän ja rouheen muodossa vaikuttaa suotuisasti glukoosiaineenvaihduntaan ja insuliinivasteeseen.

Täysjyväviljat sisältävät paljon magnesiumia ja antioksidantteja. Magnesium lisää insuliinin erittymistä. Magnesium saattaa siis osaltaan selittää täysjyväviljan hyödyllistä vaikutusta siihen, miten tehokkaasti elimistö käyttää glukoosia ja siten vaikuttaa tyypin 2 diabeteksen riskiin. Tutkimuksissa on havaittu yhteys diabeteksen ja magnesiumin puutteen välillä.

Aunen ym. (2016) meta-analyysissä 90 g (n. kolme palaa leipää) täysjyvää päivässä liittyy pienentyneeseen diabeteksen riskiin. Riskien jatkuvaa pienenemistä havaittiin täysjyvän päivittäisen saannin noustessa 90 g:sta 225 g asti. Voidaan myös olettaa, että tätäkin suuremmat täysjyvän saantimäärät vaikuttavat positiivisesti sairauden riskeihin.

 

Aune D, Keum N, Giovannucci E, Fadnes LT, Boffetta P, Greenwood DC, Tonstad S, Vatten LJ, Riboli E, Norat T. 2016. Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ; 353 :i2716.

Fardet A. 2010. New hypotheses for the health-protective mechanisms of whole-grain cereals: what is beyond fibre? Nutr Res Rev 23(1):65–134.

Jonnagaladda SS, Harnack L, Liu RH, McKeown N, Seal C, Liu S, Fahey GC. 2011 Putting the whole hrain puzzle together: Helath benefits associated with whole grains – summary of American society for nutrition 2010 satellite symposium. J Nutr 141:1011–1022.

Ye EQ, Shacko SA, Chou EL, Kuqizaki M, Liu S.2012. Greater whole-grain intake is associated with lower risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, and weight gain. J Nutr 142:1304-13.