Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Sydän- ja verisuonitaudit

 

Täysjyväviljan kulutus pienentää merkittävästi sydän- ja verisuonitautien riskiä. Täysjyvävilja kokonaisuudessan pienentää sairauden riskiä enemmän kuin pelkkä viljakuitu ruokavaliossa tai hedelmistä ja kasviksista saatava kuitu.

Täysjyvätuotteiden sisältämä liukoinen kuitu lisää kolesterolin ja sappihappojen erittymistä elimistöstä. Fenolisten yhdisteiden antioksidanttivaikutus ja matala-asteista tulehdusta vaimentava vaikutus on yhdistetty sydän- ja verisuoniterveyteen. Paksusuolessa polysakkaridien fermentoitumisen tuloksena muodostuneet lyhytketjuiset rasvahapot voivat estää kolesterolin muodostumisen. Etenkin kauran ja ohran beetaglukaanin on osoitettu pienentävän seerumin kolesterolitasoa.

Muita mekanisteja ovat täysjyvän vaikutus verensokeritasoon ja insuliinivasteeseen sekä painonhallintaan, mikä parantaa sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä, kuten verisuoniterveyttä ja verenpainetta. Vähintään kolmen täysjyväannoksen nauttiminen päivittäin pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä noin 21 %:a.

Vuonna 2016 julkaistuissa meta-analyyseissä todettiin täysjyvän vaikuttavan merkittävästi sydän- ja verisuonitautien riskeihin. Wein ym. (2016) meta-analyysissä havaittiin, että jokainen kolmen täysjyväannoksen lisäys päivittäiseen ruokavalioon pienensi sydän- ja verisuonitautien kuolleisuuden riskiä jopa 26 %:lla. Myös Zongin ym. (2016) meta-analyysi oli samoilla linjoilla, sillä siinä löydettiin selkeä yhteys täysjyväviljan saannin ja kuolleisuuden vähenemisen välillä. Jo yksi täysjyvävilja-annoksen lisäys päivittäiseen ruokavalioon pienensi sydän- ja verisuonitautien suhteellisia riskejä.

 

Jonnagaladda SS, Harnack L, Liu RH, McKeown N, Seal C, Liu S, Fahey GC. 2011 Putting the whole hrain puzzle together: Helath benefits associated with whole grains – summary of American society for nutrition 2010 satellite symposium. J Nutr 141:1011–1022.

Wei H, Gao Z, Liang R, Li Z, Hao H, Liu X. 2016. Whole-grain consumption and the risk of all-cause, CVD and cancer mortality: a meta-analysis of prospective cohort studies. Br J Nutr. 24:1-12.

Ye EQ, Shacko SA, Chou EL, Kuqizaki M, Liu S.2012. Greater whole-grain intake is associated with lower risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, and weight gain. J Nutr 142:1304-13.

Zong G, Gao A, Hu FB, Sun Q. 2016. Whole Grain Intake and Mortality From All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Circulation 133(24):2370-80.