Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Muiden yhdisteiden mahdolliset terveysvaikutukset

 

Täysjyväviljasta on löydetty monia muitakin yhdisteitä, joiden terveysvaikutuksista on tutkimuksissa saatu viitteitä.

Lisää tutkimustieto kuitenkin tarvitaan esimerkiksi seuraavista: 

  • polyfenolit solujen viestinvälityksessä ja geenien säätelyssä
  • rikkiyhdisteiden, ligniinin ja fytiinihapon antioksidanttivaikutus
  • metioniini, betaiini, koliini, inositoli ja folaatit metyylin luovuttajina
  • fenolihappojen vaikutus suolistoon
  • B-vitamiinien vaikutus hermostoon ja mielenterveyteen
  • oligosakaridit prebiootteina
  • luuston terveyteen vaikuttavat yhdisteet täysjyväviljassa (fosfori, kalsium, magnesium, kupari, K-vitamiini)
  • muut yhdisteet, kuten alfalinoleenihappo, polikosanoli, melatoniini, fytosterolit, ja para-aminobensoehappo

 

Fardet A. 2010. New hypotheses for the health-protective mechanisms of whole-grain cereals: what is beyond fibre? Nutr Res Rev 23(1):65–134.