Täysjyväviljan saantisuosituksia
Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa ei ole määrään perustuvaa suositusta täysjyvän saannille. Uusissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa painotetaan runsaasti kasviksia ja täysjyväviljaa sekä pehmeitä rasvoja sisältävän ruokavaliokokonaisuuden tärkeyttä. Joissakin Euroopan maissa ja USA:ssa on annettu kansallisia suosituksia täysjyväviljan käytöstä (Taulukko 2).
Taulukko 2. Eri maiden suosituksia täysjyväviljan saannista.
Maa | Suositus |
USA |
3–5 annosta täysjyvää päivittäin (2010 Dietary Guidelines for Americans) |
Tanska ja Ruotsi |
75 g täysjyvää päivittäin (National Food Institute/National Food Administration) |
Alankomaat |
115 g täysjyvää päivittäin (Netherlands Nutrition Centre) |
Saksa |
Vähintään 30 g ravintokuitua päivittäin, erityisesti täysjyvätuotteita suositellaan (German Nutrition Society (DGE)) |
Sveitsi |
Vähintään kaksi annosta täysjyvätuotteita päivittäin (Swiss Society for Nutrition Food Pyramid) |