Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Täysjyväviljan saantisuosituksia

 

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa (2024) annetaan ensimmäistä kertaa määrään perustuva suositus, 90 g / vrk, täysjyvän saannille. Suositusten mukaan viljavalmisteiden tulee olla pääosin täysjyvää, ja täysjyvän suositeltava saanti on vähintään 90 g päivässä (kuivapainona). Suositeltu täysjyvämäärä saadaan esimerkiksi lautasellisesta puuroa, 3 palasta täysjyväruisleipää sekä reilusta desilitrasta keitettyjä ateriasuurimoita. 

Kansalliset ravitsemussuositukset pohjautuvat pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin, joissa myös on annettu sama 90 g:n suositus täysjyväviljalle. Myös niissä painotetaan runsaasti kasviksia ja täysjyväviljaa sekä pehmeitä rasvoja sisältävän ruokavaliokokonaisuuden tärkeyttä. Myös joissakin muissa Euroopan maissa ja USA:ssa on annettu kansallisia suosituksia täysjyväviljan käytöstä (Taulukko 2).

 

Taulukko 2. Eri maiden suosituksia täysjyväviljan saannista.

Maa Suositus
USA

3–5 annosta täysjyvää päivittäin

(2010 Dietary Guidelines for Americans)

Tanska ja Ruotsi

75 g täysjyvää päivittäin

(National Food Institute/National Food Administration)

Alankomaat

115 g täysjyvää päivittäin

(Netherlands Nutrition Centre)

Saksa

Vähintään 30 g ravintokuitua päivittäin, erityisesti täysjyvätuotteita suositellaan

(German Nutrition Society (DGE))

Sveitsi

Vähintään kaksi annosta täysjyvätuotteita päivittäin

(Swiss Society for Nutrition Food Pyramid)