Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Täysjyväviljan saantisuosituksia

 

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa ei ole määrään perustuvaa suositusta täysjyvän saannille. Uusissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa painotetaan runsaasti kasviksia ja täysjyväviljaa sekä pehmeitä rasvoja sisältävän ruokavaliokokonaisuuden tärkeyttä. Joissakin Euroopan maissa ja USA:ssa on annettu kansallisia suosituksia täysjyväviljan käytöstä (Taulukko 2).

 

Taulukko 2. Eri maiden suosituksia täysjyväviljan saannista.

Maa Suositus
USA

3–5 annosta täysjyvää päivittäin

(2010 Dietary Guidelines for Americans)

Tanska ja Ruotsi

75 g täysjyvää päivittäin

(National Food Institute/National Food Administration)

Alankomaat

115 g täysjyvää päivittäin

(Netherlands Nutrition Centre)

Saksa

Vähintään 30 g ravintokuitua päivittäin, erityisesti täysjyvätuotteita suositellaan

(German Nutrition Society (DGE))

Sveitsi

Vähintään kaksi annosta täysjyvätuotteita päivittäin

(Swiss Society for Nutrition Food Pyramid)