Täysjyväviljan saantisuosituksia
Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa (2024) annetaan ensimmäistä kertaa määrään perustuva suositus, 90 g / vrk, täysjyvän saannille. Suositusten mukaan viljavalmisteiden tulee olla pääosin täysjyvää, ja täysjyvän suositeltava saanti on vähintään 90 g päivässä (kuivapainona). Suositeltu täysjyvämäärä saadaan esimerkiksi lautasellisesta puuroa, 3 palasta täysjyväruisleipää sekä reilusta desilitrasta keitettyjä ateriasuurimoita.
Kansalliset ravitsemussuositukset pohjautuvat pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin, joissa myös on annettu sama 90 g:n suositus täysjyväviljalle. Myös niissä painotetaan runsaasti kasviksia ja täysjyväviljaa sekä pehmeitä rasvoja sisältävän ruokavaliokokonaisuuden tärkeyttä. Myös joissakin muissa Euroopan maissa ja USA:ssa on annettu kansallisia suosituksia täysjyväviljan käytöstä (Taulukko 2).
Taulukko 2. Eri maiden suosituksia täysjyväviljan saannista.
Maa | Suositus |
USA |
3–5 annosta täysjyvää päivittäin (2010 Dietary Guidelines for Americans) |
Tanska ja Ruotsi |
75 g täysjyvää päivittäin (National Food Institute/National Food Administration) |
Alankomaat |
115 g täysjyvää päivittäin (Netherlands Nutrition Centre) |
Saksa |
Vähintään 30 g ravintokuitua päivittäin, erityisesti täysjyvätuotteita suositellaan (German Nutrition Society (DGE)) |
Sveitsi |
Vähintään kaksi annosta täysjyvätuotteita päivittäin (Swiss Society for Nutrition Food Pyramid) |