Mikä on terveysväite?
Terveysväite on väite, jossa todetaan, esitetään tai annetaan ymmärtää, että elintarvikkeen tai elintarvikeryhmän tai ainesosan ja terveyden välillä on yhteys. Terveysväitteiden tulee täyttää EU-asetuksen 1924/2006 ehdot. Euroopan elintarvike turvallisuusviranomainen EFSA arvioi tieteellisen näytön perusteella terveysväitteet ja Euroopan komissio tekee päätöksen väitteen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Terveysväitteitä on kahdenlaisia, ns. toiminnalliset väitteet (Artikla 13) ja sairauden riskin pienenemiseen liittyvät väitteet (Artikla 14).
Viljakuidun terveysväitteet
Taulukossa 1 on viljan kuituihin liittyvät artikla 13 ja 14 mukaan hyväksytyt terveysväitteet.
Taulukko 1. Viljakuituihin liittyvät terveysväitteet.
Vilja | Vaikuttava yhdiste | Terveysväite | Ehdot |
Kaura | Beetaglukaani | Edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. (Art. 14) |
1 g β-glukaania/ annos ja saanti 3 g/vrk |
Kaura Ohra |
Βeetaglukaanit | Auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista aterian yhteydessä. (Art. 13) | 4 g β-glukaania 30 g:aa imeytyvää hiilihydraattia kohti/ annos ja nautitaan osana ateriaa |
Kaura Ohra |
Ohrajyvän kuitu Kaurajyvän kuitu |
Edistää ulostemassan lisääntymistä. (Art. 13) |
Jyvän kuitua elintarvikkeessa vähintään 6 g/ 100 g |
Ruis | Ruiskuitu |
Edistää suolen normaalia toimintaa. (Art. 13) |
Ruiskuitua elintarvikkeessa vähintään 6 g/ 100 g |
Vehnä | Vehnälesekuitu |
Auttaa kiihdyttämään suoliston toimintaa. Edistää ulostemassan lisääntymistä. (Art. 13) |
Lesekuitua elintarvikkeessa vähintään 6 g/ 100 g. Nautitaan 10 g/ vrk |
Vehnä | Arabinoksylaani (kuitu) vehnän jauhoytimestä |
Nauttiminen osana ateriaa auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista kyseisen aterian jälkeen. (Art 13) |
Vähintään 8 g arabinoksylaanipitoista (vähintään 60 painoprosenttia arabinoksylaania) kuitua elintarvikkeessa 100:aa g hiilihydraatteja kohti määräannoksessa osana ateriaa. |
Ajantasainen lista kaikista hyväksytyistä ja hylätyistä terveysväitteistä löytyy Euroopan komission sivuilta. Katso linkki.