Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Uudet ravitsemussuositukset 2024
- Mikä muuttui?

 

Kuten aiemminkin, suositusten pääpaino on terveyttä edistävän ruokavalion kokonaisuudessa. Joitakin ravintoainekohtaisia muutoksia on kuitenkin tehty, joista lyhyesti alla:

  • Täysjyväviljalle annettu grammamääräinen suositus 90 g / vrk
  • Punaisen lihan / lihan ja leikkeleiden käyttö max 350 g/vko
  • Kasviksia, marjoja ja hedelmiä suositellaan syötäväksi vähintään 500 - 800 g / pvä (aiemmin puoli kiloa päivässä)
  • C-vitamiinin saantisuositusta nostettu. Naisten C-vitamiinin suositeltava saanti on 95 mg ja miesten 110 mg päivässä. Koska tupakointi kiihdyttää C-vitamiinin käyttöä elimistössä, tupakoijien C-vitamiinin tarve on 40 mg/vrk suurempi kuin tupakoimattomilla
  • Seleenin saantisuositusta nostettu hieman. Seleenin riittävä saanti on naisille 75 µg/vrk ja miehille 90 µg/vrk.
  • Folaatin saantisuositusta raskaana oleville ja imettäville naisille nostettu. Suositeltava folaatin saanti sekä naisille että miehille on 330 µg/vrk. Raskaana oleville naisille riittäväksi saanniksi on määritelty 600 µg/vrk. Hedelmällisessä iässä oleville naisille suositellaan ravintolisänä 400 µg/vrk foolihappoa raskauden suunnitteluvaiheesta 12. raskausviikon loppuun.
  • B12-vitamiinin riittävä saanti sekä miehille että naisille on 4 μg/vrk.
  • E-vitamiinin suositusta on nostettu hiukan sekä miehille että naisille. Naisten E-vitamiinin riittävä saanti on 9–10 mg alfa-TE /vrk ja miesten 11 mg alfa-TE /vrk päivässä.
  • Sinkkin saantisuositusta on nostettu sekä naisilla että miehillä. Suositeltava saanti on naisilla 10 mg/vrk ja miehillä 13 mg/vrk.
  • Kalsiumin suositeltava saanti nousi sekä miehillä ja naisilla. Suositeltava saanti naisille ja miehille on 950 mg/vrk.

 

Kuva: Ruokakolmio.Kestävää terveyttä ruoasta -
kansalliset ravitsemussuositukset 2024.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta - Terveyden ja hyvinvoinnin laitos