Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Ateriarytmi ja välipalat


Säännöllinen ateriarytmi

Ateria-ajat ja tottumukset ovat yksilöllisiä ja sidoksissa kulttuuriin. Päivittäin on kuitenkin hyvä syödä säännöllisin väliajoin terveellinen ateria, esimerkiksi aamupala, lounas, päivällinen, sekä tarvittaessa 1-2 välipalaa. Säännöllinen ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena ja nälän loitolla. Samalla se ehkäisee ylensyöntiä sekä turhaa napostelua, jolloin niin ruoansulatus kuin hampaatkin pysyvät paremmassa kunnossa.

 

Kunnon välipala

Välipalat ovat tärkeitä säännöllisen ateriarytmin ylläpidossa etenkin lapsilla ja nuorilla sekä vuorotyötä tekevillä aikuisilla. Ne auttavat jaksamaan seuraavaan ateriaan. Välipalojen koostamisessa pätevät samat säännöt kuin pääaterioillakin; perustan luovat runsaskuituiset viljatuotteet sekä kasvikset, hedelmät ja marjat. Eläin- ja kasvikunnan proteiinilähteet sekä pähkinät ja siemenet täydentävät välipalan ja tekevät siitä monipuolisen ja terveellisen kokonaisuuden.

 

Täysjyväleipä runsailla täytteillä on oiva välipala kotona tai harrastuksissa.