Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Ravitsemussuositukset

 

Terveellisessä ja riittävässä ravitsemuksessa avainasemassa ovat monipuolisuus ja säännöllisyys. Lisäravinteita ei tällöin tarvita. Mikään yksittäinen ruoka ei riitä muuttamaan ruokavaliota hyväksi tai huonoksi, vaan pidemmän aikajänteen kokonaisuus ratkaisee.

On tärkeää muistaa, että hyvä ruoka voi olla itse tehtyä tai valmisruokaa. Ateria voi olla yhtä hyvin kylmä kuin lämminkin. Arki- ja juhlaruoka on hyvä erottaa toisistaan, mutta arkenakin kannattaa panostaa ruoan sosiaaliseen ja psyykkiseen puoleen eli yhdessä ruokailuun ja siitä nauttimiseen ilman kiirettä tai huonoa omaatuntoa.

Tässä osioissa esitellään uudet ravitsemussuositukset pääpiirteittäin sekä viljan saantisuositukset. Leivän ja viljan merkitykseen ravitsemuksessa keskitytään omissa erillisissä osioissaan. Ravitsemussuosituksiin pääset tutustumaan valikosta.

 

​​​​​​​

Kuva: Kestävää terveyttä ruoasta - kansalliset ravitsemussuositukset 2024

Valtion ravitsemusneuvottelukunta - Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

 

 

Ravitsemussuositukset 2014

Katso asiantuntijoiden haastattelut aiheeseen liittyen:

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmin haastattelu 

Akatemiaprofessori Kaisa Poutasen haastattelu